2016-2

Update trainingen 18-01-2016

‘Je voelt je een enorme kluns...’

Drie maanden lang raak ik geen speer aan in de wint er. Alle kleine foutjes en frustraties van het hele seizoen haal je er dan even uit om het weer op te pakken na de winter. Je voelt je dan ook een enorme kluns als je de speer weer voor het eerst gaat werpen. Voor mij was dit vorige week dinsdag het geval. Minder dan een jaar geleden wierp ik 77m en nu sta ik te prutsen op amper 40m... Toch is het heerlijk om eindelijk weer te werpen!

Speerwerpen is eigenlijk een hele gekke sport. In de winter laat je de speer een langere tijd met rust en ben je vooral bezig met kracht en explosiviteit.

Voordat je de winter in gaat, bepaal je aan de hand van de wedstrijden waar je graag aan wilt werken om de volgende zomer nog sterker terug te komen. Je traint vervolgens de hele winter met dit idee in je hoofd en gaat het idee (als het goed is)toepassen in de zomer. Dan sta je daar, bij je eerste wedstrijd in afwachting of dat wat je getraind hebt, goed is geweest.

Ik zal het even toelichten; stel je bepaalt aan de hand van de wedstrijden dat je sterker moet worden om nog verder te kunnen werpen. Goed idee! Des te meer kracht, des te meer je kan opvangen met je lichaam, des te meer snelheid en explosiviteit je kan gebruiken in een worp. Klinkt logisch toch? Nu de andere kant van het verhaal; des te meer kracht, des te meer spiermassa je moet verplaatsen (omvang en gewicht), des te meer immobiel je (mogelijk) wordt en des te minder ver je kan werpen. De uitdaging is om daar de perfecte balans in te vinden. Deze balans kan je al een beetje bepalen in de winter aan de hand van je trainingsresultaten (kom ik zo op terug...). Als je de techniek goed toepast in de zomer,merk je eigenlijk pas of je goed getraind hebt.

Nu zie ik je denken ‘Oh, dus het kan best zijn dat Mart dit jaar voor geen meter gooit!’. Gelukkig hebben wij al een dusdanige basis dat het niet 10 meter uit gaat maken en daarnaast gaan we er vanuit dat ik gewoon in meters vooruit ga!

Dat durf ik te zeggen aan de hand van mijn resultaten van deze winter. Met iedere zes wekelijkse max-test (1 herhaling van een krachtoefening)ben ik in kracht vooruit gegaan. Daarnaast hebben wij turntraining in de zaal. Hier ben ik veel explosiever geworden dan dat ik was (te merken aan de hoogte van mijn stand-hoog-sprongen). Mijn lenigheid is ook niet afgenomen. Dus als ik de volgende zomer dit alles technisch goed ga toepassen, zijn mijn papieren beter dan die van vorig jaar!

Dus degene die zich altijd afvragen; ‘Werp je dan 6 keer in de week met een speer?!?’. Hoop ik nu een beetje duidelijkheid te hebben gegeven over wat ik eigenlijk doe. Dit was een beknopte update van mijn progressie deze winter. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Groetjes,

Mart

 

Vragen of opmerkingen?!Deel het! Stuur een mail naar: mart@teamtenberge.com