Maximale hartslagmeting en Zoladz-test op 6 en 11 februari

Maximale hartslagmeting en Zoladz-test op 6 en 11 februari

Zoals iedereen weet werken we bij de Sperwers met de tempoaanduidingen Z1 t/m Z5. Dit zijn tempoaanduidingen die komen uit de Zoladz-methode.

De trainers van de cursus BLT3 bieden de loopgroepleden aan om de maximale hartslagtest en de Zoladztest te doen, zodat je beter inzicht krijgt wat nu eigenlijk de zones precies inhouden.


Omdat de Zoladz test alleen mogelijk is wanneer je je maximale hartslag weet, wordt op
donderdag 6 februari de hartslagtest aangeboden en vervolgens op dinsdag 11 de Zoladztest afgenomen. Voor degenen die niet willen of kunnen meedoen aan de metingen is er een reguliere training. Tijdens de Zoladz-test loop je 6 minuten in de opeenvolgende zones, met steeds 2 minuten pauze tussen de zones. Op deze manier kun je nagaan hoe je getraindheid is in de verschillende zones. Door de test vaker in een jaar te doen kun je ook goed nagaan welke hartslagzone(s) na een trainingsperiode verbeterd of eventueel verslechterd zijn; de gelopen afstand in het betreffende blok is dan groter of kleiner geworden. De test is genoemd naar de Poolse inspanningsfysioloog Jerzy Zoladz. Het doel van de methode is dat men steeds hogere snelheden kan lopen bij een lagere hartslag.


In de Zoladz-methode staat een tempo in Z1 voor een tempo waarbij je hartslag 50 slagen langzamer is dan je maximale hartslag. Z2 is 40 slagen onder je maximale hartslag, enzovoort.
In onderstaande tabel zie je welk tempo hoort bij elke zone en een indicatie van hoe dat voelt.
• Zone 0 (Z0)= HFmax-60: Hele rustige dribbel of wandelpas
• Zone 1 (Z1)= HFmax-50: Rustig duurlooptempo.
• Zone 2 (Z2)= HFmax-40: Praten wordt lastiger maar je raakt niet buiten adem.
• Zone 3 (Z3)= HFmax-30: Dit tempo moet je ongeveer een uur kunnen volhouden.
• Zone 4 (Z4)= HFmax-20: Tempo dat gelopen wordt in een 10 km-wedstrijd.
• Zone 5 (Z5)= HFmax-10: Enkele minuten in dit tempo en je krijgt al zware benen.


De test is niet voor iedereen geschikt. Je moet bijvoorbeeld minimaal 30 minuten achtereen kunnen lopen. Ook moet je fit zijn, dus niet grieperig of verkouden, en je mag geen blessures hebben. Overleg bij twijfel even met een trainer.
Om de testen goed te kunnen doen, heb je een hartslagmeter nodig. EAC De Sperwers heeft een aantal hartslagmeters die gebruikt kunnen worden. We hebben er echter niet voldoende voor alle atleten. Daarom het verzoek aan atleten die zelf een hartslagmeter bezitten om deze mee te nemen naar de meting.

Nog even alle data en feiten op een rij:
Donderdag 6 februari: maximale hartslagmeting; reguliere training voor wie dat wil
Dinsdag 11 februari: Zoladztest; aangepaste training voor wie dat wil.

 

terug naar nieuwsberichten