indeling niveaugroepen

Nieuwe indeling niveaugroepen:

 

Nu Henk Hartman de opleiding PLT 4 (Prestatie Looptrainer 4)heeft afgerond, zijn wij in staat onze wedstrijdgerichte prestatielopers beter te bedienen. Ook krijgt onze loopgroep hierdoor een extra groep (niveau 5) die bestaat uit lopers, die wedstrijdgericht willen trainen. Ze worden geacht 4 – 6x per week te trainen, hun trainingen bij te houden en wekelijks te evalueren met de trainer.

De andere loopgroepen zijn onderverdeeld in niveau 1 t/m 4. We willen graag groepen van maximaal 20-25 lopers op basis van loopniveau samen stellen. Bij niveau 1 en 2 ligt de nadruk op fitheid, gezondheid en belastbaarheid, oplopend naar niveau 3, 4 en 5 zijn de groepen meer prestatiegericht. Daarnaast blijven de sociale contacten en plezier in de sport voorop staan.

De indeling in niveaus is in overleg met de trainers gemaakt. Na een eerdere indeling zijn we uiteindelijk op onderstaande, definitieve opzet uitgekomen:

 

Niveau bepalen

Welk niveau bij je past kun je zelf vaststellen op basis van een tijd die je loopt op een 5 of 10 km of op een coopertest. Bij de snellere groepen (niveau 4 en 5 ) zal eerder de 10 km als maatstaf worden genomen, bij minder snelle groepen (1,2 en 3) zal dit meer de coopertest (een loop over 12 minuten) zijn..

 

Niveau 1  (startgroep de beginners)  De lopers in dit niveau zijn weinig belastbaar.

Zij zullen mogelijk veel moeten wandelen. Hierbij veel aandacht voor loophouding en opvoeren van belastbaarheid.
Er wordt toegewerkt naar 3 -5 km achtereen kunnen lopen.

 

Niveau 2 ( gevorderde beginners) Deze lopers hebben de belasting van hardlopen van korte afstanden onder de knie.

Aandachtspunten van deze groep is vergroten van de afstand en verder vergroten van toename belastbaarheid. De deelnemers worden in staat geacht 5 km achtereen te lopen zonder pauze. Veel aandacht voor coördinatie en rompstabiliteit.

 

Niveau 3 (de huidige middengroep) De lopers in deze categorie raken niet zo snel meer geblesseerd.

De lopers uit deze groep kunnen een aantal trainingen per week aan. De deelnemers zijn in staat om hardlopend 10 km zonder pauzes af te leggen. In de trainingen wordt gewerkt aan het behouden en vergroten van de belastbaarheid.

 

Niveau 4 (de huidige prestatiegroep) M 10 km < 50, V<55 min

Deze groep komt voornamelijk om recreatief de loopsport te beoefenen, met een knipoog naar de prestaties. Het streven is fanatieke atleten met gerichte trainingsadviezen een groeipad te bieden. Het motto van de groep is “plezier en prestatie gaan uitstekend samen”. Het programma is gevarieerd en bevat alle onderdelen van loopscholing, corestability tot intervaltraining (lang/kort) tot een duurloop.

 

Niveau 5 (Wedstrijd georiënteerd) M 10 km <42:00 min/V 10km <45 min 

In deze groep wordt er stevig getraind. De atleet moet bereid en fysiek in staat zijn 4 – 6 x per week te trainen. Het aangeboden programma is gevarieerd, van interval tot duurloop, en is erop gericht aan wedstrijden mee te doen. Van de atleet wordt verwacht dat hij wekelijks zijn/haar training evalueert met de trainer

Veel aandacht aan loopscholing en –techniek. Daarnaast core- en krachttrainingen.

 

 

Mocht je vragen hebben over de groepsindeling of weet je niet in welke groep je hoort: overleg met je trainer of neem contact op met de trainer coördinator